Hoe schadelijk is asbest voor de gezondheid?

Je hoort het tegenwoordig vaak: mensen die hun woning verbouwen maar tijdens de verbouwing stuiten op asbest. Of die juist vóór de verbouwing een asbestinventarisatie laten verrichten, omdat ze de situatie niet vertrouwen. Wat betekent asbest voor je gezondheid? Heeft het op korte of lange termijn grote gevolgen voor je gezondheid? Onze asbestspecialist legt je uit wat asbest is en hoe je dit herkent, en hoe je jezelf beschermt tegen asbestvezels.

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal mineralen die rond de jaren 70 en 80 veel verwerkt waren in isolatiemateriaal. Asbesthoudende materialen isoleren goed en zijn ook brandwerend. Mede door deze redenen werd asbest verwerkt in veel woningen. Het werd bijvoorbeeld verwerkt in de schoorsteen, in golfplaten of vloerzeil. Er bestaan twee soorten asbest: hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest. In hechtgebonden varianten zitten de vezels in een ander soort materiaal verwerkt, bijvoorbeeld in cement.
Een asbestvezel komt niet zomaar vrij. Dit gebeurt pas nadat deze bewerkt wordt door middel van boren, schuren of zagen. Niet-gebonden asbestvezels komen gemakkelijker vrij en de kans is groot dat je deze sneller inademt.

Wanneer is asbest schadelijk voor je gezondheid?

Asbestvezels adem je dagelijks in omdat ze zich ook in de buitenlucht bevinden. Alleen een grote hoeveelheid vezels is echt schadelijk voor de gezondheid. Het kan voorkomen dat je per ongeluk meer inademt. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het ontstaan van een brand in je woning, waarbij asbestvezels loskomen. Of terwijl je bezig bent met een verbouwing en materiaal sloopt waar asbestvezels in verwerkt zijn. Denk bijvoorbeeld aan het boren van gaten in asbesthoudend materiaal.
Asbest is schadelijk voor je gezondheid wanneer je het een langdurige periode en in een grote hoeveelheid inademt. Bouwvakkers en mensen die vroeger in de scheepsbouw werkten kregen op hogere leeftijd last van de gevolgen van asbestvezels. Denk hierbij bijvoorbeeld aan longkanker of longvlies- en buikvlieskanker.
Hier volgen een aantal tips over hoe je zorgvuldig met asbestvezels moet omgaan:

  • Verplaats asbesthoudend materiaal zo weinig mogelijk. Bewerk dit ook niet door middel van het boren van gaten. Hierdoor komen de vezels vrij die schadelijk zijn voor je gezondheid.
  • Laat vloerbedekking dat asbesthoudend materiaal bevat liggen. De vezels zijn dan geen direct gevaar voor de gezondheid. Verwijder de vloerbedekking alleen wanneer deze beschadigd of versleten is. Doe dit wel op een veilige en zorgvuldige manier, Bij voorkeur met professionele hulp.

Conclusie

Het inademen van een kleine hoeveelheid asbestvezels kan geen kwaad. Maar het langdurig blootstaan aan grote hoeveelheden wel. Het kan na enige jaren ernstige schade veroorzaken voor je gezondheid. Ziektes als longkanker zijn grote gevolgen. Het is daarom belangrijk dat je asbest zorgvuldig verwijdert. Als je van plan bent dit zelf te doen luidt ons advies om eerst een asbestinventarisatie te verrichten.

Hulp nodig?

Ben je van plan om binnenkort je huis te verbouwen? Of heb je last van een grote hoeveelheid asbest in je woning? Asbestcrew beschikt in heel Nederland over asbestspecialisten die asbest op een professionele manier inventariseren en saneren. Neem geen risico’s! Het gaat om jouw gezondheid. Vul het contactformulier in en ontvang een vrijblijvende offerte.