Asbest sanering en/of inspectie
AsbestCrew regelt het voor je!
Asbest in een dakbeschot
Dat asbest gevaarlijk kan zijn voor de menselijke gezondheid wist men vroeger niet. In woningen met een bouwjaar voor 1993 is asbest op grote schaal toegepast, voor het verboden werd. Vooral bij de bouw van daken en dakbeschot was het gebruik van de mineralen populair.
De rol van asbest in je dakbeschot
Het is mogelijk dat jouw dakbeschot bestaat uit materiaal met asbest. Er is echter geen reden tot paniek, in veel gevallen is dit namelijk niet gevaarlijk. Asbest in een dakbeschot is toegepast op dunne platen om voor een goede isolatie te zorgen. Het is hechtgebonden, wat inhoudt dat het opgesloten zit in het materiaal van de plaat. De asbestvezels komen niet in contact met de buitenlucht en je kunt ze daarom niet inademen.
Binding
Asbest is hechtgebonden of losgebonden. Hechtgebonden houdt in dat de vezels sterk verankerd zijn in het bindmiddel, en weinig afgeven. Dit gebeurt alleen als het materiaal beschadigd raakt. Losgebonden betekent dat de vezels niet of nauwelijks verankerd zijn in het bindmiddel. Zo komen ze makkelijker vrij. Het is van groot belang om losgebonden materiaal af te dekken of verwijderen.
Wat moet ik doen?
Asbest in je dakbeschot kun je in veel gevallen rustig laten zitten. Hechtgebonden en veilig onder een dak is de stof ongevaarlijk. Bij het slopen of bewerken van asbestmateriaal komen de vezels vrij, waardoor verbouwen zonder risico’s niet mogelijk is. Laat daarom de asbest eerst verwijderen of vervang indien nodig het hele dak. Wil je zelf actie ondernemen? Vraag dan verplicht een asbestinventarisatie aan. Dit moet om te voorkomen dat mensen regels omtrent eigenhandig verwijderen omzeilen.
Controleren van je dakbeschot
Dakbeslag met asbest is vaak te herkennen aan grijze platen van 3 tot 8 millimeter dik met een vezelachtige structuur. De kleur van de mineralen is meestal wit tot lichtgrijs. Dakbeslag is soms direct zichtbaar, maar het kan ook verstopt zijn achter een laag isolatiemateriaal. Zie je het niet aan je dakbeschot maar vermoed je wel asbest? Laat dan een controle uitvoeren door specialisten.
Gezondheidsrisico's
Asbest is alleen gevaarlijk voor de gezondheid als het vrijkomt. Je kunt dus veilig onder een dakbeschot leven zo lang het materiaal onbeschadigd is. Het is echter begrijpelijk dat je ongerust bent en liever geen risico’s neemt. Schakel daarom een specialist in om asbestinspectie uit te voeren of het materiaal vakkundig te verwijderen. Vul het contactformulier op de website in en laat je adviseren door een expert in de buurt.