asbest

Asbest sanering en/of inspectie

Vraag vrijblijvende offertes aan bij AsbestCrew

Asbest verwijderen in Halsteren

Een veilig en vertrouwd onderkomen staat natuurlijk hoog op je lijstje. Dit betekent ook een asbestvrije omgeving. Helaas is er nog steeds veel asbest aanwezig in Nederlandse huizen en gebouwen. Onze asbestspecialisten in Halsteren en omgeving helpen je graag om op professionele wijze je huis op asbest te onderzoeken. Mocht er asbest verwijderd moeten worden, dan voeren zij dit vakkundig voor je uit met een uitstekende service.

Bovendien voldoet ons netwerk van geselecteerde asbestbedrijven aan strenge kwaliteitseisen en biedt het diensten aan tegen een scherpe prijs. Wil je zeker zijn van een veilig thuis, vul dan het formulier in en ontvang geheel vrijblijvend verschillende offertes van asbestspecialisten uit de regio Halsteren.

Wat is asbest

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal silicaatmineralen die in de natuur voorkomen. De naam asbest is afkomstig van het Griekse woord ‘asbestos’, dat onverwoestbaar of overgankelijk betekent. Dit komt door de sterke en flexibele eigenschappen van asbest. Asbest is makkelijk te winnen en is erg goedkoop vergeleken met de synthetische vezels. Asbest komt in twee vormen voor: hechtgebonden of niet-hechtgebonden (ook wel: losgebonden). Bij hechtgebonden asbest zitten de vezels vast aan een andere stof. Niet-hechtgebonden varianten bestaan uit vezels die niet aan het materiaal vastzitten, zodat ze makkelijk in de lucht terechtkomen. Je kunt asbest niet zien met het blote oog. Na verwerking kan asbest alleen nog worden gedetecteerd door een analyse in het laboratorium.

Gevolgen na blootstelling

Losse asbestvezels zijn het gevaarlijkst voor de gezondheid. Ze kunnen namelijk makkelijk worden ingeademd en in de longen terechtkomen. Er bestaan verschillende asbestziekten die ontstaan na blootstelling aan asbest.

Kundig verwijderen in Halsteren

In 1993 is er een verbod gekomen op het toepassen en verwerken van asbest. Om die reden is de kans op de aanwezigheid van asbest in huizen met een bouwjaar van voor die tijd het grootst. Het verwijderen van asbest is een gevaarlijke klus en dient op een vakkundige wijze te gebeuren. Je mag asbest nooit zelf verwijderen vanwege de ernstige gezondheidsrisico’s die dit met zich meebrengt. Onze asbestspecialisten uit de buurt van Halsteren staan altijd voor je klaar om je wensen op een professionele wijze uit te voeren tegen een scherpe prijs.

Voorbeelden van asbestziekten

  • Longkanker
  • Longvlies- en buikvlieskanker
  • Verdikkingen aan de buitenzijde van de longen
  • Asbestose

Asbestose is een longaandoening die kan leiden tot kortademigheid en een pijnlijke hoest. Er is nauwelijks tot geen behandeling mogelijk voor deze aandoening. De risico’s op een asbestziekte hangen af van de totale hoeveelheid ingeademde asbestvezels. Het duurt soms wel tien tot tientallen jaren voordat de klachten tot uiting komen.

Asbestinventarisatie

Voorafgaand aan de verwijdering van asbest dient er een asbestinventarisatie plaats te vinden. In dit onderzoek kijken specialisten naar de aanwezigheid van asbest in een huis of gebouw. Zij kijken ook naar de vorm van het asbest, waar het voorkomt en in welke hoeveelheid het voorkomt. Op basis hiervan maken ze een asbestinventarisatierapport.
De uitslagen in het rapport geven aan of het asbest wel of niet verwijderd moet worden. Dit is grotendeels afhankelijk van de soort asbest die is aangetroffen. Een asbestinventarisatie kan op vrijwillige basis plaatsvinden, maar is in sommige gevallen verplicht zoals bij een sloop of renovatie.

Asbest en gezondheid

Blootstelling aan asbest kan leiden tot een asbestziekte. Zo’n ziekte ontstaat doordat ongebonden asbestvezels bij het inademen in de longen terechtkomen. De gevolgen kunnen vrij ernstig zijn. Voorbeelden van asbestziekten zijn longkanker, asbestose (een longaandoening die leidt tot een gebrek aan zuurstof en daardoor kortademigheid en een pijnlijke kuch) en longvlies- en buikvlieskanker.
De schade van blootstelling komt niet direct tot uiting. Het kan soms wel tien tot tientallen jaren duren tot de klachten optreden. Deze klachten zijn niet tot nauwelijks te genezen. Het gezondheidsrisico hangt af van de hoeveelheid ingeademde asbestvezels.

Asbest verwijderen

De structuur van asbest is erg bepalend voor de beslissing om het wel of niet te laten verwijderen. Zo bestaat er hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest.
De hechtgebonden vorm kan vaak niet zo veel kwaad, omdat de vezels goed vastzitten aan het bindmiddel. Op die manier kunnen er weinig vezels worden afgegeven en is het soms beter om deze vorm van asbest te laten zitten.
Niet-hechtgebonden asbest is gevaarlijker voor de gezondheid. De vezels zitten namelijk nauwelijks vast aan het bindmiddel en komen hierdoor makkelijk vrij. De juiste inschatting om het asbest wel of niet te verwijderen kan het beste worden gemaakt door asbestspecialisten.
Je mag nooit zelf asbest verwijderen. Onze asbestspecialisten uit de omgeving van Halsteren zijn je hier graag bij van dienst en leveren professioneel vakwerk.

Herkennen

Er zijn verschillende aanwijzingen waaraan je asbest herkent. Je weet het echter nooit met honderd procent zeker: uitsluitsel kan alleen gegeven worden na een microscopische analyse in het laboratorium.
Asbest heeft een vezelachtige structuur en de meest gebruikte vorm heeft een witte tot lichtgrijze kleur.

Bij beschadigingen of op een breukvlak kan gekeken worden of de vezelachtige structuur te zien is. De datum van productie is ook een mogelijk aanknopingspunt. Sinds 1993 is het gebruik van asbest verboden. Materiaal dat tussen de Tweede Wereldoorlog en vóór 1994 is gemaakt heeft dus de grootste kans op de aanwezigheid van asbest.
Je kunt eventueel informatie opvragen bij de leverancier of fabrikant. Een andere aanwijzing kan zijn als je weet wat asbesthoudende materialen zijn. Asbestcementplaten bevinden zich bijvoorbeeld in gevels, rondom schoorstenen en op galerijen van flats. De enige manier om uitsluitsel te geven blijft echter een asbestanalyse.

Geschiedenis van asbest

Asbest heeft een aantal erg gunstige eigenschappen: het is flexibel, krachtig, makkelijk te winnen en relatief goedkoop. Het werd daarom al in de klassieke oudheid gebruikt.
In Europa werd asbest begin van de 19de eeuw gebruikt in de scheepsbouw. Sinds die tijd werd het in steeds meer materialen en producten verwerkt. De eerste meldingen van de gevolgen voor de gezondheid werden al gemaakt rond 1930. Toch duurde het in Nederland tot 1993 tot asbest op de arbeidsvloer verboden werd.
In de Europese Unie is het pas verboden sinds 2005. Ondanks dit verbod zijn er nog steeds veel huizen en gebouwen met asbesthoudende materialen, voornamelijk met een bouwjaar van vóór 1994.

Wetgeving

Het gebruik en verwerken van asbest is al sinds 1993 verboden op de werkvloer. Dit is ook beschreven in de wet onder de Nederlandse asbestregelgeving. In 1998 kwam hier een nieuwe regel bij, namelijk dat ook particulieren geen asbest meer mogen verwerken.
Als er asbest ontdekt wordt in een gebouw, moet er worden gekeken of dit verwijderd dient te worden. Onze asbestspecialisten in Halsteren en omgeving staan graag voor je klaar om je weer van een veilige werk- en leefomgeving te voorzien. Een veilige omgeving staat namelijk hoog in het vaandel. Mocht een werknemer tijdens het werk toch ziek worden door asbest, dan dient de werkgever de geleden schade te vergoeden.

Onze klanten aan het woord

generic-white-dude

Dhr. Verhaar uit Harderwijk

''Tijdens het bouwen van ons nieuwe dakkapel kwamen de dakdekker erachter dat er asbest in de dakplaten zit. Super vervelend want zo lag de bouw stil...''

gal

Mevr. Ferran uit Hoogezand

''Nu we onze woning te koop hebben staan, wordt er ook van je verwacht dat je aanwezige asbest in de woning verwijderd. Nou hebben we op onze schu...''