asbest

Asbest sanering en/of inspectie

Vraag vrijblijvende offertes aan bij AsbestCrew

Asbest verwijderen in De Bilt

Er wordt nog zeer regelmatig asbest aangetroffen in huizen en gebouwen in De Bilt. Asbest kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid en het is daarom van belang dat je zeker bent van een asbestvrije omgeving. Schakel daarom echte specialisten in om een veilige omgeving te garanderen. Onze specialisten onderzoeken je huis op asbest en verwijderen de eventueel aangetroffen asbest op een vakkundige wijze.

Ga nooit zelf met asbest aan de slag! Ons netwerk van asbestspecialisten biedt je naast een uitstekende service ook scherpe prijzen. Door het formulier in te vullen ontvang je vrijblijvend meerdere offertes van asbestspecialisten in de buurt van De Bilt.

Nog even in het kort wat wij jou bieden:

  • Een overzicht van asbestspecialisten uit regio De Bilt
  • Gemakkelijk offertes ontvangen en vergelijken
  • Gratis en vrijblijvend contact
  • Scherpe prijzen voor vakkundig werk

Wat verstaan we onder asbest

De naam asbest is afgeleid van het Griekse woord ‘asbestos’, dat onverwoestbaar of overgankelijk betekent. Het is de verzamelnaam voor een aantal silicaatmineralen. Deze mineralen worden over de hele wereld aangetroffen. Asbest heeft een vezelachtige structuur en is het verleden veel gebruikt vanwege de erg gunstige eigenschappen van het mineraal:

  • Sterk
  • Flexibel
  • Brandwerend
  • Goedkoop
  • Makkelijk te winnen

Je kunt asbest niet met het blote oog met zekerheid herkennen. Alleen een laboratoriumanalyse kan uitwijzen of materiaal asbest bevat. Er bestaan twee vormen van asbest: hechtgebonden en niet-hechtgebonden (losgebonden). Bij hechtgebonden asbest zijn de asbestvezels gemend met een andere stof, vaak cement of lijm. In het geval van niet-hechtgebonden asbest zitten de vezels niet vast in een materiaal en komen ze makkelijker vrij.

De gevaren van asbest

Niet-hechtgebonden asbest is het gevaarlijkst. In deze vorm van asbest komen de vezels namelijk makkelijker vrij en via de lucht in de longen terecht. De asbestvezels kunnen daar ernstige schade aanrichten en diverse asbestziekten veroorzaken. Veel voorkomende asbestziekten zijn longkanker en asbestose. Deze laatste ziekte is een longaandoening die kan leiden tot een verminderde longcapaciteit en een pijnlijke hoest. Genezing van deze ziekte komt zelden voor. In Nederland sterven jaarlijks zo’n 1500 mensen aan de gevolgen van asbestziekten. De meeste ziekten komen pas na tien tot tientallen jaren tot uiting.

Het risico van een asbestziekte is gerelateerd aan de duur en de intensiteit van de blootstelling. Helaas is genezing in de meeste gevallen niet mogelijk. Laat je dus goed informeren over de gevaren van asbest. Onze asbestspecialisten zijn altijd in de buurt in regio De Bilt om antwoord te geven op al je vragen.

Laat asbest professioneel verwijderen

Het is van groot belang dat je nooit zelf asbest gaat verwijderen. Bij het verwijderen van asbest kunnen er asbestvezels vrijkomen die erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Mocht je niet zeker weten of er asbest in je huis aanwezig is, laat dit dan altijd uitzoeken door echte specialisten.

Ons netwerk van specialisten voert deze diensten graag uit tegen scherpe prijzen. Huizen met een bouwjaar van vóór 1994 hebben de grootste kans op de aanwezigheid van asbest. In 1993 is er een wet gekomen die het gebruik van asbest op de werkvloer heeft verboden.

Asbest verwijderen

Asbest hoeft niet altijd verwijderd te worden. De keuze hangt voornamelijk af van de vorm asbest en hoe het is afgeschermd. Zo kan hechtgebonden asbest vaak niet veel kwaad. De asbestvezels zitten vast aan het bindmiddel en komen niet gemakkelijk in de lucht terecht.

Asbestvezels in niet-hechtgebonden vorm zijn gevaarlijker, omdat zij vrij kunnen komen in de lucht en dan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Voor het verwijderen van asbest is er vaak toestemming nodig van de gemeente. Vraag je geen toestemming, dan riskeer je een hoge boete.

Wil je meer informatie over asbestverwijdering, vul dan vrijblijvend ons contactformulier in om meerdere offertes van asbestspecialisten uit regio De Bilt te ontvangen.

Asbestinventarisatie

Wil je asbest laten verwijderen, dan dient er eerst een asbestinventarisatie plaats te vinden. Laat deze inventarisatie uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. In het asbestinventarisatierapport wordt onder andere vermeld of er asbest aanwezig is, om welke vorm het gaat, waar het voorkomt en de hoeveelheid waarin het voorkomt.

Op basis van dit rapport wordt er besloten of het asbest wel of niet verwijderd moet worden. In sommige gevallen is een asbestinventarisatie verplicht, zoals bij een sloop of renovatie. Als je vermoedt dat er asbest in je huis aanwezig is, dan kun je ook op vrijwillige basis een inventarisatie laten uitvoeren.

Asbest en gezondheid

Asbestblootstelling kan erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo bestaan er verschillende asbestziekten die ontstaan als gevolg van blootstelling, namelijk: asbestose (verbindweefseling van de luchtwegen), asbestwratten, mesothelioom (een tumor in het long- of buikvlies), asbestpleuritis (longvlies ontstekingen), pleuraverdikking (verdikking in het longvlies) en longkanker.

De duur en intensiteit van blootstelling is bepalend voor het risico op een asbestziekte. Gezien de ernstige gezondheidsrisico’s is het belangrijk om altijd een specialist in te schakelen voor de beoordeling en verwijdering van asbest.

Vul vrijblijvend het formulier in voor al onze asbestspecialisten in de buurt van De Bilt. Zij leveren uitstekende service en voorzien je weer graag van een veilige leefomgeving.

Asbest herkennen

Er zijn verschillende manieren om asbest te herkennen. Om definitief uitsluitsel te geven dient er echter altijd een laboratoriumanalyse plaats te vinden. Je kunt asbest soms herkennen aan de vezelachtige structuur op breukvlakken en bij beschadigingen.

Wit asbest komt het vaakst voor en heeft een witte tot lichtgrijze kleur. Wanneer bepaald materiaal gemaakt is kan ook een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van asbest. Huizen met een bouwjaar van vóór 1994 hebben namelijk de grootste kans op de aanwezigheid van asbest.

Materialen waarin asbest regelmatig werd verwerkt zijn asbestplaten, vinyltegels, golfplaten en elektrische apparaten zoals strijkijzers, haardrogers en broodroosters.

Geschiedenis van asbest

Rond 1900 werd asbest in Europa vooral voor de scheepsbouw gebruikt. Het had een aantal erg gunstige eigenschappen voor deze scheepsbouwmaterialen: het was flexibel, sterk en goedkoop. Al snel werd asbest ook in veel andere materialen verwerkt.

Het is bekend dat asbest zelfs al werd gebruikt in de klassieke oudheid. Het duurde echter lang voordat de eerste gezondheidsrisico’s aan het licht kwamen. In 1931 werd asbestose als officiële beroepsziekte erkend in Engeland. Het heeft nog een hele tijd geduurd tot het gebruik van asbest helemaal verboden werd.

In Nederland is het toepassen en verkopen van asbest sinds 1993 verboden, in de Europese Unie pas sinds 2005.

Asbest wetgeving

Om asbest te verwijderen moet je je aan de regels van de Nederlandse wetgeving houden. Daarnaast moet je je ook houden aan de regels van de plaatselijke gemeente.

In 1993 is in de wet onder de Nederlandse asbestregelgeving beschreven dat asbest verboden is op de werkvloer. Sinds 1998 mogen ook particulieren geen asbest meer verwerken. Veel werknemers zijn in het verleden in aanraking gekomen met asbest. Als een werknemer ziek wordt door asbestblootstelling tijdens (verleden) beroepsuitoefening, maakt de werknemer aanspraak op een schadevergoeding. De werkgever dient deze vergoeding te geven. In sommige gevallen, als dit niet meer mogelijk is, compenseert de overheid met een schadevergoeding.

Onze klanten aan het woord

generic-white-dude

Dhr. Lankle uit Gouda

''Het beste is om asbestsanering door AsbestCrew te laten doen. Het is slecht voor je gezondheid en het milieu. We hebben zeker waar voor ons geld gek...''

gal

Mevr. Die Bont uit Coevorden

''Tijdens het bouwen van ons nieuwe dakkapel kwamen de dakdekker erachter dat er asbest in de dakplaten zit. Super vervelend want zo lag de bouw stil...''