asbest

Asbest sanering en/of inspectie

AsbestCrew regelt het voor je!

Asbestose

Asbestose is een aandoening die het gevolg is van de inademing van asbeststof. Het is een agressieve longaandoening die over kan gaan in kanker. Asbestose is al bekend sinds 1930.

Asbest werd tot de jaren 90 veel gebruikt, maar is sinds 1993 in Nederland officieel verboden. Niet alleen om het te gebruiken als materiaal, maar ook om het op te slaan. Voor de bouw is dat jammer omdat asbest veel goede eigenschappen heeft. Maar met het oog op de gezondheid is het niet verantwoord om asbest te gebruiken. Voor veel mensen kwam de conclusie dat asbest schadelijk of zelfs dodelijk is helaas te laat.

Landelijk netwerk
Scherpe prijzen
Gratis offertes vergelijken
Veiligheid voorop
Erkende specialisten

Klik op jouw regio

nederland

Wat is Asbestose?

Asbestose is een longaandoening die zich in het begin laat herkennen aan een droge kuch en kortademigheid. Het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen wordt bij asbestose steeds kleiner. De aandoening ontwikkelt zich vaak tot longkanker, één van de slechtst te behandelen kankersoorten.

Je kunt asbestose oplopen door asbeststof in te ademen. In de meeste gevallen krijgen vaklieden die met asbest hebben gewerkt asbestose; het is een echte beroepsziekte. Asbest was bijna een eeuw lang een veelgebruikt en functioneel materiaal. Maar voor de vaklieden die er dagelijks voor langere tijd aan blootgesteld werden bleek het een agressieve ziekmaker.

Asbest veroorzaakt in het begin een ontsteking in de longen waardoor Fibrose kan ontstaan. De rek gaat hierdoor uit de longblaasjes en ademen wordt steeds moelijker. Asbestose veroorzaakt hijgen en kortademigheid omdat de longen vermogen verliezen.

Asbestose verschijnselen

Op lange termijn is een symptoom van asbestose kortademigheid, met name bij inspanning. Na verloop van tijd kan ook kortademigheid in rust optreden. Ernstige problemen met de longen ontstaan vaak pas na tien jaar of langer na inademing. Ook verminderde eetlust, gewichtsverlies en vermoeidheid komen voor.

De symptomen van Asbestose

  • Droog hoesten
  • Pijn bij hoesten

Verschijnselen op langere termijn

  • Kortademigheid (vaak pas na 10 jaar of later na inademing van asbeststof)
  • Grotere kans op een bepaald type longkanker zoals longvlieskanker (mesothelioom)
  • Grotere kans op bronchiaal kanker