asbest

Asbest sanering en/of inspectie

AsbestCrew regelt het voor je!

Asbest brand

Hoewel asbest niet het eerste in huis is wat in brand vliegt, kan het wel gebeuren. Een brand waarbij asbest betrokken is wordt nog serieuzer genomen dan een gewone brand omdat de volksgezondheid van de bewoners om het brandende object in gevaar komt.

Landelijk netwerk
Scherpe prijzen
Gratis offertes vergelijken
Veiligheid voorop
Erkende specialisten

Klik op jouw regio

nederland

Waarom is asbest gevaarlijk als het brandt?

Asbesthoudende materialen zoals golfplaten knappen bij een brand kapot. Gebeurt dit, dan komen er asbestvezels via de rook in de lucht. Dit vervuilt de hele regio, soms tot wel 500 meter ver. Maar het gevaar hiervan is niet groter dan bij een gewone rookwolk; rook inademen is altijd slecht. Deze vorm van asbestbesmetting heet primaire emissie.

Secundaire emissie is al wat gevaarlijker, afhankelijk van de hoeveelheid en tijd van blootstelling. Secundaire emissie ontstaat wanneer er asbestvezels vrij komen door het breken van golfplaten door een auto die er overheen rijdt of iemand die er overheen loopt. Meestal blijft in zulke gevallen de asbest laag bij de grond waardoor het niet ingeademd wordt.

Asbest binnen of buiten

De risico’s van asbest spelen zich voornamelijk binnen huizen en gebouwen af. In de binnenlucht zweven de vezeltjes makkelijker omhoog, waardoor ze op ademhoogte komen.

Sporadische blootstelling aan asbest blijkt echter niet veel risico met zich mee te brengen. Buiten vermengt asbest zich beter met de lucht en verschillende hoogtes waardoor de hoeveelheid vezels die ingeademd wordt heel beperkt is.

Na de asbestbrand

Wanneer asbest bij een brand is vrijgekomen en in de directe omgeving neerkomt, dan wordt er standaard een gespecialiseerd asbestbureau in de arm genomen om te kijken tot hoever de regio besmet is.

Als het asbestbedrijf heeft geconstateerd dat er daadwerkelijk asbest is vrijgekomen bij de brand, dan zetten ze het gebied af en ruimen ze het zo spoedig mogelijk op. De medewerkers van het asbestbedrijf dragen hierbij beschermende kleding, want zij komen dagelijks in contact met asbest. Zelf heb je geen beschermende kleding nodig.

Je tuin asbestvrij maken

Als er om je woning asbestscherven liggen, verzamel deze dan in een dubbele plasticzak. Deze zak kun je aan de medewerker van het asbestbedrijf geven die vervolgens zorg zal dragen voor veilige verwijdering.