
Asbest sanering en/of inspectie
AsbestCrew regelt het voor je!
Asbestcement
Hoewel het tegenwoordig in vrijwel alle gevallen verboden is om asbest op de markt te brengen, hebben veel woningen nog steeds daken of waterleidingen van asbestcement. Dit is een vorm van cement dat is versterkt met asbestvezels. Zolang het onbeschadigd blijft is er niet zoveel aan de hand.
Wanneer je echter met dit materiaal wilt werken moet je zeer voorzichtig zijn: de vezels uit het cement zijn namelijk erg gevaarlijk voor de gezondheid.
Toepassingen
Asbestcement werd vroeger voor allerlei verschillende doeleinden gebruikt. Nog steeds hebben veel gebouwen – vooral gebouwen die vóór 1993 zijn gebouwd – elementen van asbestcement in de constructie. Dergelijke elementen zijn vaak:
- Golfplaten daken;
- Waterleidingen;
- Gevelplaten;
- Kachels;
- Afzuigkappen.
Het is erg belangrijk om niet zelf met deze elementen te werken of om deze elementen te beschadigen (denk hierbij ook aan bijvoorbeeld boren, beitelen en zagen). Zolang het materiaal onbeschadigd blijft zullen er geen asbestvezels verspreiden door de lucht.
Wil je het toch laten verwijderen, schakel dan een specialist in, die er zo secuur en vakkundig mogelijk mee weet te werken. Dit vermindert het risico op het verspreiden van asbestvezels via de lucht.
Waterleidingen
Tot 1985 konden er waterleidingen van asbest vervaardigd worden. Inmiddels is dit verboden, maar nog steeds bestaan veel waterleidingen (voor een deel) uit asbestcement. Hoewel dit klinkt als een gevaarlijk bouwmateriaal voor een waterleiding, hebben meerdere onderzoeken uitgewezen dat er geen gevaar bestaat voor de gezondheid.
Wanneer de waterleiding intact blijft, komen er geen vezels vrij. Bovendien beschadigt een asbestvezel alleen zeer specifieke cellen van de longen (de pleura of longvliezen). De spierwand van het verteringsstelsel is te stevig voor de asbestvezels om te hechten. Ingeslikte asbestvezels vormen dus geen gevaar, ingeademde vezels wel.
Hoe herken ik het?
Asbestcement is relatief gemakkelijk te herkennen. Het duidelijkste teken van asbestcement is het keurmerk. Asbestvrije cementplaten hebben in Nederland de opdruk ‘NT’. Wanneer deze opdruk ontbreekt is het waarschijnlijk dat je te maken hebt met asbestcement.
Asbestcement is bovendien erg broos en deze broosheid kan verergeren met de jaren. Kom je dus broos cement tegen, dan gaat het vaak om asbestcement. Let op, adem geen stof in van broos materiaal!
Wanneer je twijfelt kun je altijd een specialist inschakelen. Vanwege zijn ervaring zien een echte vakman vaak meer dan de gemiddelde persoon, waardoor er minder snel ongewenste materialen over het hoofd worden gezien.