Asbest sanering en/of inspectie
AsbestCrew regelt het voor je!
Asbest subsidie
Asbestdaken vormen mogelijk een gezondheidsrisico. Omdat daken verweren in de buitenlucht kunnen er asbestvezels vrijkomen, welke gevaarlijk zijn voor de leefomgeving. Daken met asbest zijn verboden vanaf januari 2024. Als jij er één hebt moet je hem voor die tijd verwijderen. Hiervoor is subsidie beschikbaar.
Waarom subsidie?
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil de verwijdering van asbestdaken stimuleren. Het gaat hierbij om daken die in de buitenlucht staan en daardoor verweren. Er is altijd een risico dat asbest vrijkomt, wat schadelijk is voor onze gezondheid. Omdat ziektes pas na jaren aan het licht komen, wil het ministerie Nederland zoveel mogelijk asbestvrij maken. Het verbod op asbestdaken is een stap hierin. Om de eigenaren tegemoet te komen in de kosten kunnen zij subsidie aanvragen.
Voorwaarden
Er zijn een aantal voorwaarden om subsidie te mogen ontvangen volgens de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO):
Degene die het aanvraagt, betaalt de factuur van de verwijdering
De verwijdering moet voor 31 december 2019 klaar zijn
Laat de asbest verwijderen door een gecertificeerd bedrijf
Je asbesthoudende dak staat in contact met de buitenlucht, dakbeschot geldt dus niet
Het dak moet groter zijn dan 35 vierkante meter
Aanvraagprocedure
Je gaat eerst aan de slag met het verwijderen van je dak met asbest. Als dit klaar is, heb je zes maanden om een aanvraag voor subsidie in te dienen. Houdt de laatste dag van de werkzaamheden aan als einddatum. Zorg vervolgens dat de aanvraag volledig is en dien hem in op de website van het RVO. Binnen dertien weken ontvang je een schriftelijke reactie. Krijg je een positieve reactie, dan vindt uitbetaling van de subsidie op je bankrekeningnummer plaats. Aan dit bedrag zit een maximum van 25.000 euro.
Subsidie voor bedrijven
Voor bedrijven die asbestdaken willen verwijderen is een andere subsidie beschikbaar. De overheid wil bedrijven aansporen om asbest te verwijderen omdat zij een grote invloed op de maatschappij hebben. Daarom kunnen organisaties de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en/of de Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL) aanvragen. Op deze manier breng je een gedeelte van de kosten in mindering op je fiscale winst en betaal je minder belasting.
Verwijdering
De keuze om een dak met asbest te verwijderen ligt niet langer in jouw handen. Het is niet alleen gevaarlijk, maar ook verboden om na 2024 een asbestdak te hebben. Met de asbest subsidie draai je niet zelf voor alle kosten op.
Wil je meer informatie over asbest subsidie? Of een professional inschakelen voor het verwijderen van je dak? Neem vrijblijvend contact met ons op door het formulier in te vullen.