asbest

Asbest sanering en/of inspectie

AsbestCrew regelt het voor je!

Zelf asbest verwijderen

Het verwijderen van asbest in je woning is een belangrijke, maar mogelijk gevaarlijke klus. De overheid staat toe dat je als particulier kleine hoeveelheden asbest zelf mag verwijderen. Hier zijn wel strenge regels aan verbonden, om de veiligheid zoveel mogelijk te garanderen. Verdiep je dan ook goed in de voorschriften als je zelf van plan bent asbest te bestrijden.

Landelijk netwerk
Scherpe prijzen
Gratis offertes vergelijken
Veiligheid voorop
Erkende specialisten

Klik op uw regio

nederland

Regels

De belangrijkste eis bij het zelf verwijderen van asbest is dat het de hechtgebonden variant betreft. Hierbij zitten de vezels stevig aan een object vast en is er weinig gevaar voor de gezondheid. Asbest waar bij verwijdering mogelijk vezels vrijkomen mag je daarom nooit zelf verwijderen. Hechtgebonden materiaal dus wel, als de totale oppervlakte niet groter is dan 35 vierkante meter. Ook mag asbesthoudend materiaal onder geen beding breken, scheuren of beschadigen tijdens het verwijderen.

Toezicht van de gemeente

Houd er rekening mee dat je ook bij het zelf verwijderen van asbest controle van de overheid krijgt. Voordat je begint moet je namelijk een sloopmelding doen bij de gemeente. Slopen betekent het afbreken van een bouwwerk of een gedeelte daarvan; verbouwen valt hier ook onder. Doe deze melding minstens een week voor je zelf begint met de werkzaamheden. Vervolgens adviseert de gemeente jou over de benodigde voorzorgsmaatregelen, en waar je het asbest afval kwijt kunt. Er zal ook een eindcontrole plaatsvinden.

Hoe ga je te werk

Zet voordat je begint met zelf asbest verwijderen de benodigde spullen klaar. Denk hierbij aan gereedschap, zoals schroevendraaiers of een plamuurmes. Zorg ervoor dat je werkkleding aan hebt die je na de klus kunt weggooien, en trek deze in de ruimte waar je bezig gaat aan. Het is belangrijk om spullen in het vertrek weg te halen of anders af te dekken. Open ramen zorgen voor een goede ventilatie en voor extra veiligheid kun je een mondkapje dragen. Na het zelf verwijderen van asbesthoudend materiaal mag je het niet gewoon bij het grof vuil zetten. Je verpakt de afval luchtdicht in plastic met een officiƫle asbeststicker en levert het aan bij een inzamelpunt.

Goed voorbereid aan de slag

Een goede voorbereiding is essentieel als je zelf asbest gaat verwijderen. Laat je daarom goed informeren en neem contact op met de gemeente. Onze specialisten weten alles van de juiste verwijdering van asbest en willen je hier graag bij helpen. Ook voor het uitbesteden van de werkzaamheden ben je bij ons aan het goede adres. Neem snel vrijblijvend contact met ons op.