asbest

Asbest sanering en/of inspectie

AsbestCrew regelt het voor je!

Spuitasbest

Een veelvoorkomend isolatiemateriaal in oude huizen is spuitasbest. Spuitasbest bestaat voornamelijk uit blauw en bruin asbest. Dit zijn asbestsoorten met een zeer lage gebondenheid, waardoor ze gemakkelijk als losse of zeer losgebonden vezels tussen muren gespoten kunnen worden.

Dit brengt echter een groot nadeel met zich mee: losse asbestvezels zijn zeer gevaarlijk voor de gezondheid, omdat ze in veel gevallen longkanker, longemfyseem of huidproblemen veroorzaken.

Landelijk netwerk
Scherpe prijzen
Gratis offertes vergelijken
Veiligheid voorop
Erkende specialisten

Klik op jouw regio

nederland

Gebruik van spuitasbest

Vanwege de losse structuur van asbest kan het goed gebruikt worden als isolatiemateriaal: de stilstaande lucht tussen de vezels zorgt ervoor dat temperatuur goed vastgehouden wordt. Dit maakte asbest vroeger tot éen van de meest gebruikte isolatiematerialen, waardoor het nog steeds veel voorkomt in oude woningen. Inmiddels wordt asbest vrijwel niet meer gebruikt, omdat er steeds meer bekend is over de mogelijke gezondheidsrisico’s die het met zich mee kan brengen.

Spuitasbest is anders dan gewone asbestplaten: asbestplaten zijn vaak hard en gebonden, terwijl spuitasbest als een mengsel van enkele vloeistoffen en blauw of bruin asbest zonder bindmiddel tussen muren werd gespoten. Eenmaal opgedroogd biedt spuitasbest een betere isolatie dan gebonden asbest en mits het onaangeroerd blijft zijn er vrij weinig veiligheidsrisico’s: de spuitasbest bevindt zich immers tussen muren, waardoor het niet snel in de lucht komt.

Gevaar van spuitasbest

Zolang de asbest tussen de muren blijft en de muren intact worden gehouden, is er niet zoveel aan de hand. Echter, wanneer er werkzaamheden aan je muren worden uitgevoerd kunnen er beschadigingen optreden, waardoor de asbest tussen de muren vrijkomt.

Eenmaal in de lucht is spuitasbest zeer gevaarlijk: de blauwe en bruine asbest waar het vaak uit bestaat zijn vanwege de naaldachtige structuur gevaarlijker dan de meer gebruikelijke witte asbest, en long- en huidproblemen ontstaan al snel bij blootstelling.

Contact met jouw asbestverwijderaar

Omdat asbest zo gevaarlijk is wanneer het in de lucht terecht komt, is het noodzakelijk om voorzichtig te werk te gaan bij het verwijderen ervan. Schakel daarom altijd een professional in en ga nooit zelf bezig met sloop- of ruimingswerkzaamheden wanneer je te maken hebt met asbest.

Onze ruimingsexperts werken altijd onder de meest veilige omstandigheden, waardoor het risico op gezondheidsproblemen zo goed mogelijk wordt teruggedrongen. Vul het contactformulier in op onze website en laat de asbest vakkundig verwijderen door een specialist.