Asbest zelf verwijderen of het laten doen?

Jaarlijks overlijden ongeveer duizend mensen aan de gevolgen van asbest. Dit gebeurt doordat er teveel asbestvezels worden ingeademd. Deze vezels kunnen namelijk ziektes veroorzaken zoals kanker. Echter is het geen gevaar als het ongeschonden blijft. Toch is het raadzaam om asbest zo snel mogelijk te (laten) verwijderen. Is het verstandig om dit zelf te doen of kunt u beter de hulp inschakelen van een professional? Laten we beide methodes eens nader bekijken.

Zelf asbest verwijderen

Tegenwoordig is het toegestaan om asbest te verwijderen. Hiervoor moet je wel toestemming aan de gemeente vragen, want het is best gevaarlijk om dit zomaar te doen. Daarom moet je wel uiterst secuur te werk gaan. Het belangrijkste is dat je het asbest zoveel mogelijk heel laat, want dan komen er zo min mogelijk vezels vrij. Wanneer je het asbest hebt verwijderd, dien je het zo goed mogelijk op te ruimen.  Gebruik hiervoor plastic zakken of folie. Verpak het zo goed mogelijk zodat het niet kan ontsnappen. Gooi deze vervolgens in een plastic zak en vraag aan de gemeente wat je ermee moet doen.

Asbest laten verwijderen

Bij het zelf verwijderen van asbest zit altijd een risico verbonden. Daarom raden wij aan om een professional in te schakelen. Experts weten hoe ze zoiets moet aanpakken en beschikken over de juiste kennis en middelen. Zij beschikken bijvoorbeeld over de juiste beschermkleding en zuurstofkappen. Daarmee hebben zij de zekerheid dat ze niet worden geraakt door asbest. Om professionals in te schakelen hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Hoe duur zij zijn hangt weer af van de plek waar de asbest zich bevindt. Ook de hoeveelheid speelt een grote rol in de kosten. Ieder bedrijf heeft ook zo zijn technieken om asbest te verwijderen. Laat je dus goed informeren van tevoren over de aanpak en de kosten voordat je met iemand in zee gaat.