asbest

Asbest sanering en/of inspectie

AsbestCrew regelt het voor je!

Tremoliet

Tremoliet, beter bekend als grijs asbest, is één van de verschijningsvormen van asbest. Het is een van de minst gebruikte vormen van asbest en komt voornamelijk voor als sporenmineraal in andere mineralen. Dit houdt in dat de concentratie van grijs asbest in andere mineralen zo laag is – tussen de één tot drie procent – dat het geen significante invloed heeft op de eigenschappen van het mineraal.

Tremoliet heeft een donkere kleur en is net als blauw en bruin asbest amfibool. Dit houdt in dat het mineraal, in tegenstelling tot wit asbest, niet bestaat uit zachte, flexibele vezels, maar uit hardere, kristalachtige structuren.

Landelijk netwerk
Scherpe prijzen
Gratis offertes vergelijken
Veiligheid voorop
Erkende specialisten

Klik op jouw regio

nederland

Toepassingen

Tremoliet wordt zeer sporadisch gebruikt voor commerciële doeleinden. In Nederland komt het vrijwel niet voor. In andere landen wordt tremoliet soms gebruikt als bindmiddel in kit, of als materiaal in vloeren en tegels.

Grijs asbest wordt vrijwel nooit als hoofddoel gemijnd. Vaak komt het voor in andere mineralen, zoals talk en vermiculiet, als sporenmineraal. Het commercieel mijnen van grijs asbest kan financieel vaak niet uit.

In tegenstelling tot andere soorten asbest wordt tremoliet vrijwel nooit gebruikt voor isolatiemateriaal. Dit heeft te maken met de structuur van het mineraal. Wit asbest heeft een fijne, vezelige structuur dat voor een goede isolatie zorgt, terwijl tremoliet een harde, kristallijne structuur heeft. Dit isoleert slecht en daarom wordt het dan ook vrijwel nooit voor isolatie gebruikt.

Gezondheid

Het is in Nederland verboden om tremoliet te verkopen, ondanks dat het veel minder schadelijk is dan bruine of blauwe asbest. Omdat het zo hard is, is het niet aannemelijk dat er snel vezels of kristallen in de lucht terecht komen. Bewerken van solide tremoliet kan wel problemen veroorzaken. Om deze reden wordt het vaak vermeden door verzamelaars van edelstenen en mineralen.

Net zoals bij alle andere verschijningsvormen van asbest moet tremoliet vakkundig verwijderd worden. Wanneer er mee wordt gewerkt zonder beschermende kleding kunnen er gezondheidsproblemen optreden, zoals irritaties aan de luchtwegen en huid, en op de lange termijn longemfyseem en longkanker.