Onjuist verwijderen asbest levert boete op.

In Arnhem is het bedrijf Cofely BV bestraft wegens het onjuist verwijderen van asbest. Er zijn diverse asbesthoudende materialen onjuist verwijderd, hierdoor zijn diverse medewerkers mogelijk blootgesteld geweest aan asbestvezels. Hier wordt nog verder onderzoek naar gedaan. De boete is fors, liefst 130.000€ dient overgemaakt te worden.

Onderzoek

Uit onderzoek van de inspectie SZW bleek dat er op het terrein van Cofely een container stond die asbesthoudend materiaal bevatte. Dit materiaal was eind 2014 verwijderd uit een ketelhuis in Velp. Bij het verwijderen van het asbesthoudende materiaal is geen inventarisatieplan opgezet terwijl dit wel verplicht is. Ook was vooraf niet gemeld dat er asbest verwijderd zou worden bij dit pand, ook dit is verplicht sinds 1994.

Besmetting

Er is een grote kans dat de medewerkers zijn blootgesteld aan de asbestvezels. Mede hierdoor valt de boete van de inspectie SZW aan Cofely BV zo hoog uit: 130.000€. Ook heeft het bedrijf een laatste waarschuwing gekregen. De volgende keer dat een identieke situatie zich voordoet zal het bedrijf voor onbepaalde tijd gesloten worden.