Onderzeeër Marinemuseum dicht door asbest

Onderzeeër De Tonijn van het Marinemuseum in Den Helder is momenteel gesloten voor publiek. De reden hiervoor is dat er asbestvezels zijn gevonden in de boot. Het asbest heeft geen gevaar gevormd voor de bezoekers, meldt de GGD. Voor de medewerkers van het Marinemuseum mogelijk wel.

Asbest gevaarlijk

Asbest is zeer gevaarlijk wanneer je hier langdurig aan blootgesteld wordt. Jaarlijks sterven er zo’n 500 mensen aan asbestkanker. Uit onderzoek blijkt dat tot het jaar 2028 ’nog ongeveer 13.000 mensen zullen sterven aan deze dodelijke vorm van kanker. Daarnaast kan asbest ook aanleiding zijn voor diverse andere soorten ziekten, zoals long- en buikvlieskanker en asbestose.

Bezoekers nauwelijks blootgesteld aan asbest

De bezoekers van het Marinemuseum hoeven niet te vrezen dat zij gezondheidsrisico’s hebben gelopen, omdat zij nauwelijks blootgesteld zijn aan de asbestvezels. Hier wordt echter nog wel verder onderzoek naar gedaan.

Medewerkers mogelijk wel blootgestaan aan asbest

Er is een kans aanwezig dat de medewerkers van het Marinemuseum wel blootgesteld zijn aan de asbest. De medewerkers zijn inmiddels geïnformeerd en kunnen zich laten registreren. Volgens een woordvoerder van het Marinemuseum is de kans klein dat de medewerkers gezondheidsrisico’s hebben gelopen.

Asbestbesmetting onderzocht na eerder asbestvoorval

Eind 2013 was er ook sprake van een asbestvoorval. Tijdens onderhoudswerkzaamheden aan de onderzeeër Zeeleeuw kwam destijds asbest vrij. Mede dankzij dit voorval is De Tonijn onderzocht. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert laat nu ook een asbestinventarisatie doen bij alle andere vaartuigen die nog onder het beheer van Defensie vallen. Verwacht wordt dat de resultaten hiervan in februari beschikbaar zijn.