Midden in een asbestwolk
Het wooncomplex Louweshoek in het stadsdeel Nieuw-West in Amsterdam heeft 148 tweekamerwoningen die asbestvrij gemaakt moeten worden. Maar dat ging niet zoals het hoort… Afgelopen week liep Aadel Boukharssa nietsvermoedend onbeschermd een enorme asbestwolk in.
Hij hoorde al dat er gewerkt werd aan het complex Louweshoek, dat was ook aangekondigd. Maar hij ging er van uit, en op basis van de afspraken mocht hij dat ook, dat het bij de buren vandaan kwam. Totaal ontspannen stapte Aadel Boukharssa dan ook om half tien in de ochtend zijn appartement uit. Maar buitengekomen kwam hij in een enorme wolk van asbest terecht wat werd veroorzaakt door het wegslijpen van een gevelplaat. Woonzorg, eigenaar van het complex , liet de werkzaamheden per direct stilleggen.
”Niet inademen, niet inademen!”
Boukharssa, zelf voorzitter van de bewonerscommissie, vertelt ‘Twee mannen van sloopbedrijf Van der Bel waren aan het werk. Ze ‘Ze droegen beschermende kleding en hadden kappen over hun hoofd. Net astronauten eigenlijk. De man met de slijptol reageerde panisch en ik hoorde geschreeuw: ‘Niet inademen! Niet inademen!’ Achteraf gaven ze geen advies wat ik het beste kon doen. Ik ben zeker vijftien seconden blootgesteld aan asbestvezels en er is van alles mijn woning binnengewaaid.’ Boukharrsa was in een asbestwolk terechtgekomen.
Het is tot dusver onduidelijk waarom sloopbedrijf Van der Bel eerder met de werkzaamheden is begonnen dan overeengekomen was. Boukharssa denkt zelf dat ze er te vroeg waren en alvast zijn woning wilden meepakken. Sinds het voorval verblijft Aadel Boukharssa op kosten van Woonzorg in hotel Artemis aan het John M. Keynesplein. Van Woonzorg krijgt hij bovendien elke dag 100 euro om in zijn levensonderhoud te voorzien.
Aadel Boukharssa weet niet hoe de nabije toekomst er uitziet. ‘Ik loop al dagen rond in dezelfde kleren. Ik mocht niets uit huis meenemen. Misschien slaap ik nog maanden in dit hotel. Het voelt nooit als thuis.’
Niet ernstig wel slordig
Een incidentele, kortdurende blootstelling aan een grote hoeveelheid asbest vergroot de kans op kanker een klein beetje. Het échte risico van asbest zit in langdurige blootstelling aan grote hoeveelheden asbestvezels in de lucht.