asbest

Asbest sanering en/of inspectie

AsbestCrew regelt het voor je!

Gezondheid en asbest

Men weet inmiddels dat asbest erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Asbest mag daarom niet meer verwerkt worden in materialen. Toch zijn er nog steeds mensen die nu pas ziek worden van asbestblootstelling in het verleden. Dit heeft ermee te maken dat de schade van de blootstelling niet direct tot uiting komt. Het kan wel tien tot tientallen jaren duren tot de klachten optreden.

Het inademen van ongebonden asbestvezels kan leiden tot verschillende asbestziekten, zoals asbestose en verschillende vormen van kanker. Deze ziektes zijn niet tot nauwelijks te genezen. Het gezondheidsrisico hangt af van de duur en intensiteit van de blootstelling.

Landelijk netwerk
Scherpe prijzen
Gratis offertes vergelijken
Veiligheid voorop
Erkende specialisten

Klik op jouw regio

nederland

Wanneer wel of niet gevaarlijk

Zolang asbestvezels in gebonden toestand verkeren, vormen zij geen gevaar voor de gezondheid. Als asbest in een slechte staat verkeert, kan het zijn dat de vezels in de lucht terechtkomen.

Bijvoorbeeld bij een sloop of brand is er een grote kans dat de vezels vrijkomen. Deze ongebonden vorm van asbest is wel gevaarlijk voor de gezondheid. Adem je losse asbestvezels in, dan komen ze zo in de longen terecht.

In de longen lopen de vezels vast in de kleine luchtwegen en longblaasjes, met ernstige gevolgen van dien. Sommige vezels worden opgeruimd door macrofagen, maar de andere vezels kunnen de wezels binnentreden en zich verder door het lichaam verplaatsen.

Asbestziekten

Blootstelling aan asbest kan leiden tot verschillende asbestziekten:

  • Asbestose: een aandoening van de longen waarbij verbindweefseling van de luchtwegen plaatsvindt. De werking van de longen neemt hierdoor af, waardoor het hart overbelast raakt.
  • Asbestpleuritis: een ontsteking in de ruimte tussen de longvliezen als gevolg van asbest. De symptomen komen vaak binnen tien jaar na blootstelling al tot uiting. Pleuritis kan soms vanzelf weggaan, maar ook na verloop van tijd weer terug komen.
  • Asbestwratten: een huidaandoening die veroorzaakt wordt door asbestvezels die de huid binnendringen.
  • Mesothelioom: kankerachtige aandoening van het longvlies of buikvlies. Genezing is zelden mogelijk bij deze vormen van kanker.
  • Pleuraverdikking: een verdikking van het longvlies door asbestblootstelling. Alleen als deze verdikkingen erg groot zijn kunnen ze leiden tot verminderde longcapaciteit.
  • Longkanker: dit is een verzamelnaam voor de kwaadaardige aandoeningen die ontstaan in de long. Deze aandoeningen zijn bijna altijd onbehandelbaar.

Wanneer de symptomen van een asbestziekte tot uiting komen hangt af van de soort ziekte. Bij sommige ziekten treden de verschijnselen al binnen tien jaar op, maar in de meeste gevallen kan het wel tientallen jaren duren voor de ziekte tot uiting komt. De diagnose wordt in de meeste gevallen gesteld door een longfoto en verder onderzoek door een longarts.

Risico

Het risico op een asbestziekte is gerelateerd aan de asbestblootstelling in het verleden. De cumulatieve blootstelling wordt gemeten aan de hand van de concentratie en de duur van de blootstelling. Naarmate de concentratie en duur hoger zijn, neemt ook de kans op een asbestziekte toe. Er is echter geen veilige grens. Dit betekent dat korte blootstelling aan een lage concentratie al schade aan de gezondheid kan veroorzaken. Wil je meer informatie over de risico’s van asbest? Wij zijn je graag van dienst bij al jouw vragen. Neem gerust eens contact met ons op.