asbest

Asbest sanering en/of inspectie

AsbestCrew regelt het voor je!

De stad Asbest

Asbest is een Russische stad vernoemd naar het gelijknamige mineraal. Oorspronkelijk ‘Koedelka’ genoemd groeide Asbest snel uit tot een industriestad van formaat dankzij het aanwezige mineraal asbest. Nog steeds biedt de regio om en nabij Asbest één van de grootste natuurlijke voorraden van wit asbest (chrysotiel).

Landelijk netwerk
Scherpe prijzen
Gratis offertes vergelijken
Veiligheid voorop
Erkende specialisten

Klik op jouw regio

nederland

Geschiedenis van Asbest

Al sinds 1889 is de regio rond Asbest bewoond. Veruit de meeste bevolking bestaat uit mijnwerkers en de families hiervan. In 1887 werd de eerste asbestfabriek gebouwd, in de jaren erna volgden vier andere fabrieken. Bovendien zorgde de asbestindustrie ervoor dat Asbest verbonden werd met het sporennetwerk van Rusland, waardoor het kleine stadje snel uitgroeide tot stad van respectabel formaat.

Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog groeide Asbest verder, mede dankzij de toenemende vraag naar asbest voor industriële doeleinden tijdens de oorlog. De industrialisatie van de Sovjet-Unie na de Tweede Wereldoorlog droeg bovendien bij aan de toenemende vraag. In deze periode streefde de Sovjet-Unie Canada voorbij als ’s werelds grootste producent van asbest.

Tegenwoordig is Asbest nog steeds in grote mate afhankelijk van mijnwerkzaamheden en industrie. De stad heeft inmiddels meer dan 70.000 inwoners en dit inwoneraantal stijgt nog steeds.

Economie van Asbest

Sinds het ontstaan van de vestiging is Asbest grotendeels afhankelijk van de asbestmijnen en industrieën. De aangrenzende ertslaag is de grootste van heel Rusland, waardoor Asbest een zeer aantrekkelijke plek is voor mijnexploitatie. Vanwege de grootschalige asbestproductie wordt Asbest vaak een monograd genoemd, een term die verwijst naar de industriesteden uit het Sovjet-tijdperk die zich slechts op één industrie richtten.

Vanwege de afhankelijkheid van asbest is de stad een fel tegenstander van Europese asbest-regulatie. Sinds het bekender is geworden dat asbest zeer schadelijk kan zijn voor de gezondheid is de productie significant gedaald.

Gezondheid in de stad Asbest

De open asbestmijnen hebben enkele nadelige gevolgen voor de bevolking van Asbest. Het voornaamste gevolg is dat er zeer gemakkelijk asbest in de lucht terecht komt, wat zich dan al snel over de stad verspreidt. Niet voor niets zijn er in Asbest buitengewoon veel problemen met de luchtwegen, eveneens als veel huidaandoeningen.

Wat bijdraagt aan dit probleem is de sterke wind die waait op de steppe. De stad ligt tegen de Oeral aan, met aan de oostkant van de stad de open steppes. De harde wind waait voornamelijk vanuit het oosten, omdat de wind vanuit het westen wordt geblokkeerd door het Oeralgebergte. De harde wind zorgt voor veel verspreiding van asbest in de stad.

Asbestos in Canada

De Russische stad Asbest is niet de enige stad in de wereld die is vernoemd naar het materiaal: in de Canadese provincie Québec ligt het bijna gelijknamige Asbestos, hetgeen Engels is voor asbest. Ook Asbestos is voornamelijk afhankelijk van de asbestproductie. In tegenstelling tot Asbest in Rusland heeft Asbestos slechts 8000 inwoners.