asbest

Asbest sanering en/of inspectie

AsbestCrew regelt het voor je!

Chrysotiel: wit asbest

Vroeger werd asbest erg veel gebruikt als isolatiemateriaal en was er niets bekend over de eventuele gevaren. Tegenwoordig weten we beter: het is een zeer gevaarlijk materiaal dat over de loop van de jaren problemen kan veroorzaken als longemfyseem en longkanker. Gelukkig kan het tegenwoordig veilig worden verwijderd door specialisten. Wij helpen jou graag met het veilig ruimen van asbest.

Landelijk netwerk
Scherpe prijzen
Gratis offertes vergelijken
Veiligheid voorop
Erkende specialisten

Klik op jouw regio

nederland

Wat is chrysotiel?

Chrysotiel, ook bekend als wit asbest, is een vezelachtig mineraal dat veel gebruikt wordt in woningen voor isolatie. Wanneer deze vezels in de lucht komen, veroorzaken ze mogelijk verschillende problemen aan de luchtwegen. Chrysotiel is de meest gebruikte vorm van asbest in woningen. Ongeveer 98% van alle asbest in woningen bestaat uit chrysotiel.

Serpentijnen en amfibolen

Asbest is niet één mineraal, maar een verzamelnaam voor verschillende mineralen met ongeveer dezelfde eigenschappen. Binnen de groep van de asbesten maken we onderscheid tussen serpentijnen en amfibolen.

Serpentijnen zijn spiraalachtige vezels die bestaan uit silicaat. Chrysotiel is de enige soort die tot de serpentijnen behoort. Omdat het zo’n vezelige stof is, kan het goed gebruikt worden voor isolatie.

Amfibolen zijn staafvormig, en harder dan serpentijnen. Dit maakt ze niet geschikt voor isolatiedoeleinden. Amfibolen worden voornamelijk in de industrie gebruikt om grondstoffen te winnen. Alleen bij bewerking of beschadiging zijn amfibolen schadelijk voor de gezondheid. Serpentijnen geraken gemakkelijker in de lucht en worden dus sneller ingeademd.

Chrysotiel ruimen

Het ruimen van chrysotiel moet op een veilige manier gebeuren. Als je er te hardhandig mee om gaat, kunnen er vezels in de lucht terecht komen. Daarom werken onze specialisten altijd zeer secuur en met zeer specialistisch gereedschap. Bovendien dragen onze ruimers beschermende pakken, zodat ze niet worden blootgesteld aan eventueel stuivend chrysotiel.

Vermoed je dat je chrysotiel in je woning hebt, probeer het dan nooit zelf op te ruimen. Schakel zo snel mogelijk een professioneel ruimingbedrijf in, zodat de asbest veilig verwijderd wordt.