Asbestregels voor werkgevers

Veel werkgevers weten niet in hoeverre zij verantwoordelijk zijn voor het verwijderen van asbest. Natuurlijk moeten werknemers in alle veiligheid kunnen werken, maar in hoeverre is een werkgever verantwoordelijk? In dit artikel sommen wij de asbestregels op voor werkgevers, zodat u, als werkgever of werknemer op de hoogte bent van de regels betreffende asbest.

Bij asbestconstatering werkplek afzetten

Wanneer er asbest geconstateerd wordt in het gebouw waar gewerkt wordt, dient dit meteen afgezet te worden. Er mag hier niemand meer naar binnen en het dient meteen verwijderd te worden door een asbestsaneringsbedrijf. U kunt op onze site daar een offerte voor aanvragen.

Naar nieuw pand verhuizen of oud pand slopen? Eerst asbestinventarisatie

Wanneer een werkgever een oud pand laat slopen of een nieuw pand wil binnentrekken, dient er eerst een asbestinventarisatie gemaakt te worden. Hiervoor kunt u ook een gecertificeerd inventarisatiebedrijf voor inschakelen. Ook hiervoor bent u bij asbestcrew.nl op het goede adres.

Het bedrijf geeft vervolgens het risico aan dat er asbest vrijkomt, of dat er asbest aanwezig is. Des te hoger het risico, des te hoger de maatregelen en kosten zullen zijn. Kan er bij de werkzaamheden asbest vrijkomen, dan moet de werkgever een gecertificeerd bedrijf de asbest laten verwijderen.

Wel asbest in nieuw pand, geen risico?

Is er wel asbest gevonden maar zit dit in het materiaal en kan het niet vrijkomen, dan kan de werkgever er voor kiezen om het te laten zitten. Wel dient de werkgever dan een asbestbeheersplan te maken om bij te houden waar de asbest zich bevindt en hoe het gebouw veilig gebruikt kan worden.