asbest

Asbestanalyse

AsbestCrew regelt het voor je!

Asbestanalyse uitvoeren

Misschien weet je zeker dat er asbest in jouw woning zit, of je twijfelt over de aanwezigheid hiervan. Helaas is een analyse met het blote oog niet voldoende. Een asbestanalyse in een laboratorium wijst uit of en welke soort asbest in jouw huis zit, waarna je stappen kunt ondernemen.

Monster nemen

Voor je een asbestanalyse kunt aanvragen is er een monster nodig. Het is mogelijk om dit zelf te nemen en op te sturen naar een geaccrediteerd laboratorium. De grootte moet ongeveer twee bij twee centimeter zijn. Vind je het onveilig om zelf een monster af te nemen of weet je niet hoe het moet? Dan kun je dit ook door een specialist laten uitvoeren. De kosten van je asbestanalyse zullen bij uitbesteding wel hoger uitvallen.

Procedure

Na het opsturen van een monster zal dit getest worden met een elektronenmicroscoop op de zes asbestsoorten: chrysotiel, crocidoliet, tremoliet, anthophyliet, amosiet en actinoliet. Een monster moet ongeveer twee bij twee centimeter zijn. Na de asbestanalyse krijg je per post of via e-mail een rapport waarin staat of het materiaal asbest bevat. Is dit het geval, dan hoor je ook welk soort, het gewichtspercentage en of het hechtgebonden is.

Lichtmicroscopie

Met lichtmicroscopie onderzoek je optische eigenschappen, zoals de brekingsindex van vezels. Een asbestvezel bestaat uit een specifieke combinatie van fysische en optische eigenschappen. Met lichtmicroscopie zie je of een monster asbest bevat, door asbestanalyse van materiaal achterhaal je om welke soort het gaat.

Microscopie

Met scanning elektronen microscopie kun je de chemische samenstelling van vezels bepalen. Hierbij richt een elektronenbundel zich op het monster zodat er röntgenstralen terugkaatsen. Deze worden gedetecteerd en zo bepaal je de samenstelling van een vezel en het soort asbest. Het asbestgehalte kan geschat worden door telling van het aantal vezels.

Wat gebeurt er na asbestanalyse

Met de resultaten van een asbestanalyse is goed in te schatten wat het risico van de gevonden asbest is. Als er niks uit de analyse komt zijn er geen vervolgstappen nodig en kun je bijvoorbeeld rustig verbouwen. Maar wijst de analyse uit dat je het asbesthoudende materiaal moet verwijderen, bedenk dan een plan van aanpak. Er zijn strenge regels voor het zelf verwijderen van asbest. Schakel daarom professionele hulp in als het om veel materiaal gaat.

Wil je hulp bij het nemen van een monster of een asbestanalyse aanvragen? Onze specialisten weten hier alles van. Vul het contactformulier in en je hoort snel van ons.