Asbest in meer dan 25% van alle huizen in Ridderkerk

In Ridderkerk is men er achter gekomen dat van de 20.000 woningen die het kleine plaatsje rijk is waarschijnlijk bij meer dan 6000 woningen asbest gebruikt is als bouwmateriaal. De burgemeester, Annie Attema van de PVDA, omschrijft de woningen als “verdacht.” Die kwalificatie geeft zij omdat tot 1993 het gebruik van asbest als bouwmateriaal mocht en de huizen die het betreft voor die tijd gebouwd zijn.

In Ridderkerk was op 17 februari van dit jaar een explosie in een flat aan de stadhouderslaan. Daarbij is asbest aangetroffen. De brandweer maakte daar direct melding van toen ze het constateerden.
Partij collega PVDA-raadslid Arianne Ripmeester heeft de burgemeester vragen gesteld over deze constatering. Als antwoord stelde de burgemeester dat de zaak volledig geëvalueerd wordt. “We gaan ons best doen om goede afspraken te maken, onder andere met Woonvisie.’

Huurders waarschuwen

Omdat in de gebouwen gebonden asbest is gebruikt is er niet direct reden voor paniek. Zolang het blijft zitten waar het zit is er weinig aan de hand en loopt niemand gevaar. Anders is dat als er in geboord wordt of een stuk afbreekt. Dan komen de vezels in de lucht en is er acuut gevaar. Ripmeester vindt dat de bewoners uitgebreid gewaarschuwd moeten worden over de risico’s.