asbest

Asbest sanering en/of inspectie

AsbestCrew regelt het voor je!

Antophylliet

Antophylliet, in de volksmond beter bekend als geel asbest, is een asbestsoort die vrijwel niet voor commerciële doeleinden wordt gebruikt. Het wordt pas sinds korte tijd gewonnen en is één van de meest zeldzame asbestsoorten. Soms wordt het toegepast als vulmiddel in talkpoeder. Antophylliet is één van de minst gevaarlijke asbestsoorten, hoewel onderzoek hiernaar nog niet volledig uitsluitsel geeft.

Net als de bruine, blauwe en groene varianten is antophylliet een amfibool mineraal. Dit houdt in dat het, in tegenstelling tot wit asbest, niet bestaat uit zachte vezels, maar uit harde, staafachtige structuren.

Landelijk netwerk
Scherpe prijzen
Gratis offertes vergelijken
Veiligheid voorop
Erkende specialisten

Klik op jouw regio

nederland

Toepassingen

Zoals gezegd is antophylliet is één van de minst gebruikte asbestsoorten. Minder dan één procent van alle gebruikte asbest bestaat uit antophylliet. Dit komt omdat andere asbestsoorten over eigenschappen beschikken die ze meer geschikt maken voor isolatiemateriaal en bouwmateriaal dan antophylliet. Zo mist het de flexibiliteit van wit asbest of het isolerend vermogen van de bruine en blauwe varianten.

In andere landen wordt antophylliet voornamelijk gebruikt in vloeren of als bindmiddel in cement. In Nederland worden hier echter vaak andere materialen voor gebruikt, waardoor geel asbest vrijwel geen toepassing kent in Nederland.

Gezondheid

Hoewel het wetenschappelijke onderzoek naar antophylliet nog niet volledig afgerond is, suggereren de meeste onderzoeken dat het minder schadelijk is voor de gezondheid dan andere asbestsoorten. Dit komt voornamelijk door de structuur; anders dan andere typen asbest heeft het een stevigere structuur, waardoor het minder snel in de lucht terecht komt.

Bovendien zijn de ziektecijfers gunstiger bij antophylliet gerelateerde aandoeningen dan bij andere asbestsoorten. Onder 999 Finse personen die met antophylliet werkten kregen slechts vier mensen longaandoeningen, tegenover tachtig tot honderd medewerkers bij andere soorten asbest. De verklaring hiervoor is nog onduidelijk.

Ruiming van geel asbest

Hoewel geel asbest waarschijnlijk minder gevaarlijk is dan andere soorten asbest raden wij je aan om alle soorten asbest te laten verwijderen zodra je het tegenkomt. Laat dit door een professional doen: als je zonder beschermende kleding met asbest werkt, kun je hier later last van krijgen. Vul daarom het contactformulier in op onze website en laat het asbest verwijderen door een specialist bij jou in de buurt.