asbest

Asbest sanering en/of inspectie

AsbestCrew regelt het voor je!

Amosiet

Een van de minst voorkomende vormen van asbest is amosiet. Amosiet staat beter bekend als bruin asbest. Net als de blauwe variant is amosiet zeer gevaarlijk voor de gezondheid. Het wordt daarom zeer weinig gebruikt in woningen of bedrijfspanden; in Nederland is minder dan 1% van het gevonden asbest in woningen en bedrijfspanden amosiet. De overige soorten zijn voornamelijk het witte chrysotiel en het blauwe crocidoliet.

Bruin asbest wordt voornamelijk gewonnen in Zuid-Afrika, en nabij de Hoorn van Afrika, zoals in Somaliƫ en Jemen. Net als de blauwe, gele en groene varianten is amosiet amfibool. Dit betekent dat het niet bestaat uit zachte vezels, zoals het witte chrysotiel, maar uit hardere, staafachtige structuren. Hierdoor is amosiet minder gevoelig voor verstuiving.

Klik op jouw regio

nederland

Toepassingen van amosiet

Hoewel bruin asbest in Nederland bijna niet is gebruikt, wordt het wereldwijd vooral toegepast als isolatiemateriaal. Zo wordt het tussen muren geplaatst, verwerkt in afvoerpijpen of gebruikt als elektriciteitsisolatie.

Omdat het met een hogere dichtheid gebruikt kan worden dan andere soorten, is het geschikt als brandwerend materiaal. Het wordt daarom dan ook voornamelijk in brandwerende tegels verwerkt. Andere soorten zijn ongeschikt als brandwerend materiaal: wanneer er brand uitbreekt, is de kans vele malen hoger dat er asbest in de lucht vrijkomt.

Wat te doen bij asbest?

Tref je amosiet, of andere soorten asbest, in of nabij je woning aan, dan raden wij je aan om zo snel mogelijk een professionele ruimer in te schakelen. Het is noodzakelijk dat het verwijderen zo secuur en vakkundig mogelijk gebeurt, om de kans te beperken dat er asbestdelen in de lucht terecht komen.

Probeer nooit zelf bruin asbest te verwijderen. Zonder beschermende kleding is het namelijk erg gevaarlijk om met het materiaal om te gaan. Neem daarom contact op met een professional bij jou in de buurt en laat het asbest vakkundig verwijderen.