asbest

Asbest sanering en/of inspectie

AsbestCrew regelt het voor je!

Actinoliet

Actinoliet, beter bekend als groen asbest, is één van de verschillende verschijningsvormen van asbest. Het is één van de minst gebruikte vormen en komt zeker in Nederland vrijwel niet voor als bouw- of isolatiemateriaal.

Actinoliet heeft een groene kleur en een lichte glans. Net als blauwe en bruine asbestsoorten is het een amfibool. Amfibolen zijn mineralen die bestaan uit harde, naaldachtige structuren. Witte asbest is de enige die hier van afwijkt: witte asbest bestaat uit flexibele vezels.

Landelijk netwerk
Scherpe prijzen
Gratis offertes vergelijken
Veiligheid voorop
Erkende specialisten

Klik op jouw regio

nederland

Toepassingen van actinoliet

Net als tremoliet (grijs asbest) wordt actinoliet vrijwel niet voor industriële doeleinden gebruikt. Het materiaal is te hard en te broos om te gebruiken als isolatiemateriaal. Het vezelachtige witte asbest is hier meer geschikt voor.

Een toepassing die uniek is onder de asbestsoorten is het gebruik als halfedelsteen. Groen asbest lijkt erg veel op de mineralen nefriet en jade. Oosterse beschavingen, zoals de Chinezen en Babyloniërs, gebruikten deze mineralen in de oudheid vaak voor sieraden en ceremoniële voorwerpen, en tegenwoordig worden ze nog steeds vaak verwerkt in sieraden en kunstobjecten.

Actinoliet en gezondheid

Groen asbest is schadelijk voor de gezondheid wanneer het wordt ingeademd. In tegenstelling tot andere asbestsoorten is de kans echter minder groot dat mensen ziek worden van actinoliet. Het mineraal is harder, waardoor het minder snel door de lucht verspreidt. Alleen wanneer het mineraal bewerkt wordt, bijvoorbeeld door middel van polijsten, veilen, en zagen, kunnen er vezels in de lucht terecht komen. Wij raden je daarom aan om niet zonder beschermende kleding met actinoliet of andere asbestsoorten te werken, en direct de handen te wassen na aanraking met het mineraal.

Wanneer je actinoliet of andere asbestsoorten tegenkomt in of nabij je woning, of wanneer je vermoedt dat er asbest aanwezig is, is het verstandig om zo snel mogelijk een specialist in te schakelen die het asbest vakkundig verwijdert. Zo voorkomt je problemen die zich later voor kunnen doen, zoals longemfyseem en longkanker. Vul het contactformulier op onze website in en laat (groen) asbest zorgvuldig en vakkundig verwijderen door een specialist bij jou in de buurt.